Σεμινάρια Οινογνωσίας - Θεματολογία
Εισαγωγική Συνάντηση: Γνωριμία με τον κόσμο του κρασιού
Θέματα εισαγωγικής συνάντησης
• Η απόλαυση που προσφέρει το κρασί - Παράγοντες ποιότητάς του
• Πως να επιλέξετε, να αναγνωρίσετε και να σερβίρετε το κρασί, ανάλογα με την περίσταση
• Γευστική δοκιμή και εκτίμηση του κρασιού (βήματα γευσιγνωσίας, αισθήσεις, οπτική, οσφρητική, γευστική εξέταση/αξιολόγηση)
• Συντήρηση και αποθήκευση του κρασιού - Σύνθεση και διαχείριση της κάβας σας
Σεμινάρια Οινογνωσίας
1ος Κύκλος: Η πρώτη επαφή με το κρασί και τα μυστικά του
Θέματα 1ης συνάντησης
• Η παραγωγή του κρασιού στον Κόσμο και την Ελλάδα
• Οινοπαραγωγικές περιοχές και ποικιλίες
• Κατηγορίες οίνων
• Διαβάζοντας μια ετικέτα
Θέματα 2ης συνάντησης
• Τα διαφορετικά στυλ κρασιών, οικογένειες
• Τρόπος και σειρά σερβιρίσματος, ο ρόλος της θερμοκρασίας και των ποτηριών
• Κρασί και φαγητό, αρμονίες και αντιθέσεις
• Δημιουργία και διαχείριση προσωπικής κάβας
Θέματα 3ης συνάντησης
• Εισαγωγή στην γευσιγνωσία οίνων - πλαίσιο και συνθήκες
• Αισθήσεις που συμμετέχουν (αφή, ακοή, όραση, όσφρηση, γεύση)
• Γευστικοί χαρακτήρες – Ισορροπία
• Ρόλος και επίδραση των διάφορων συστατικών του οίνου στο γευστικό αποτέλεσμα
2ος Κύκλος: Η γευσιγνωσία οίνων βήμα-βήμα
Θέματα 1ης συνάντησης
• Οπτική εξέταση ( το χρώμα, η διαύγεια, τα δάκρυα του κρασιού)
Θέματα 2ης συνάντησης
• Οσφρητική εξέταση (ένταση, είδη και χαρακτήρες αρωμάτων, πιθανά ελαττώματα)
Θέματα 3ης συνάντησης
• Γευστική εξέταση (σώμα, δομή, ισορροπία, επίγευση, διάρκεια)
3ος Κύκλος: Η παραγωγή του κρασιού - Είδη οινοποίησης
Θέματα 1ης συνάντησης
• Λευκή οινοποίηση - ποικιλίες - ιδιαιτερότητες (λευκά κρασιά από λευκά ή ερυθρά σταφύλια, ο ρόλος της απολάσπωσης και της θερμοκρασίας στη ζύμωση, το batonnage, η επιλογή ή όχι της παλαίωσης σε βαρέλι)
Θέματα 2ης συνάντησης
• Ερυθρή οινοποίηση και τεχνικές ( παραγωγή ροζέ, φρέσκου ερυθρού, ερυθρού οίνου παλαίωσης, η επίδραση του βαρελιού και ο χρόνος παλαίωσης)
Θέματα 3ης συνάντησης
• Ειδικές οινοποιήσεις (γλυκά κρασιά, αφρώδη και σαμπάνια)
H κάθε συνάντηση/παρουσίαση προσφέρεται είτε :
- διαδικτυακά (διάρκεια 1 ώρα)
- με φυσική παρουσία στον χώρο εκδηλώσεων-κάβα, της ΕΥΟΙΝ ΕΥΑΝ ,όπου υπάρχει γευστική δοκιμή /σχολιασμός 4 κρασιών συνοδεία κρύου πιάτου (διαρκεί 2 ώρες περίπου)
Πληροφορίες
Ιωάννα Δαβλέρη
ΤΗΛ 27410-23422 ,6977451531
ioannadavleri[at]yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου