ΟΙΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ




To κρασί είναι αναμφίβολα ο καλύτερος συνοδός του φαγητού και αν αυτός είναι ο σωστός, τότε  μπορεί να απογειώσει τις γεύσεις των πιάτων μας.

Στόχος μας στο ταίριασμα  (pairing) του κατάλληλου κρασιού στο κάθε πιάτο είναι η γευστική αρμονία.

Εδώ, βασικός κανόνας είναι η προβολή τόσο του κρασιού όσο και του φαγητού.

Από τη στιγμή που κάποιο από τα δύο υπερτερεί του άλλου, τότε σπάει η αρμονία.

Δε χρειάζεται να  υπάρχει απόλυτη ταύτιση αλλά να ταιριάζουν μεταξύ τους βασικά  στοιχεία του κρασιού με το φαγητό. Oπως:

Το χρώμα του φαγητού και το χρώμα του κρασιού να ταιριάζουν

Ο τρόπος μαγειρέματος ( πχ φαγητό στον ατμό ή βραστό με ελαφρύ κρασί )

Η σημασία της σάλτσας και των μπαχαρικών (ελαφριές σάλτσες ταιριάζουν με ελαφριάς δομής κρασιά ,όπως  και να διαθέτει  το κρασί παρόμοια αρωματικά στοιχεία με αυτά του πιάτου. Πχ. μαγειρευτό φαγητό με κόκκινη σάλτσα και μπαχαρικά ταιριάζει με κόκκινο κρασί παλαιωμένο σε βαρέλι, που έχει πάρει από το ξύλο στοιχεία όπως κανέλλα, γαρύφαλλο, πιπέρι  κ.α)

Οι  υφές  και και η γευστική ένταση να ταιριάζουν 

Η οξύτητα του πιάτου να συμβαδίζει με την οξύτητα του κρασιού (πχ λεμονάτο φαγητό ταιριάζει με κρασί υψηλής οξύτητας)

Πέρα των βασικών αυτών κανόνων, καλό είναι να λαμβάνουμε  υπόψιν  και τον  παράγοντα της αντίθεσης, ανάμεσα στα επικρατέστερα γευστικά χαρακτηριστικά του κρασιού και των εδεσμάτων, που πολλές φορές δίνουν πολύ ευχάριστους έως απολαυστικούς συνδυασμούς.

Αναφέρω ενδεικτικά παραδείγματα :

• Αλμυρά φαγητά ταιριάζουν με  κρασιά με υψηλή οξύτητα.

• Τα λιπαρά φαγητά αγαπούν  τα κρασιά με οξύτητα ή ταννίνες.

• Τα φαγητά με πρωτεΐνες απαιτούν κρασιά με ταννίνες.

• Τα καυτερά φαγητά αναδεικνύονται καλύτερα με  κρασιά  χαμηλού αλκοόλ.

Επίσης να αναφέρουμε ότι κάποια εδέσματα είναι "εχθροί" του κρασιού και δεν τους ταιριάζουν καθόλου, οπότε καλό είναι να αποφεύγουμε αυτές τις επιλογές.

Ας προτιμήσουμε με τέτοια  εδέσματα άλλα ποτά όπως η μπύρα, το τσίπουρο, το ούζο, το ισπανικό σέρυ. Αυτά είναι :

-τα ξιδάτα πιάτα

-τα τουρσιά

-Τα σπαράγγια  και οι αγκινάρες

-Τα παστά κ.α

Τέλος, ανάλογα τις προτιμήσεις μας και επιστρατεύοντας τόλμη και φαντασία, μπορούμε  να δοκιμάζουμε και να πειραματιζόμαστε με γευστικούς συνδυασμούς που  θα τέρπουν τις αισθήσεις μας !

Στις υπόλοιπες κατηγορίες αυτής της ενότητας μπορείτε να αναζητήσετε προτεινόμενους οινικούς συνδυασμούς με τους εξής τρόπους :

- για φαγητό

- για γλυκό

- ανά Κτήμα/ Οινοπαραγωγό



Θερμές ευχαριστίες :

α) στο εστιατόριο Paladar και τον σεφ Σωτήρη Φιλίππου

β) στον pastry chef Γιωργο Τσελώνη και το Γλυκύν Βραστόν

γ) στον σεφ Κώστα Μπαμπαλίκη και το Αλμυρίκι του,

δ) στην Κική, τον Γιάννη Παύλου και το Μπαλκόνι του Ταΰγετου

για τις δημιουργίες των πιάτων στα οποία ταίριαξαν τα προτεινόμενα κρασιά κάθε φορά και την φιλοξενία τους στις εκδηλώσεις του Corinthian Wine Club.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΙΩΑΝΝΑ ΔΑΒΛΕΡΗ

authorΟνομάζομαι Ιωάννα Δαβλέρη. Ως Χημικός, Οινολόγος και Γευσιγνώστρια εκτιμώ το καλό κρασί και την καλή παρέα.
Περισσότερα →



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ